Dine muligheder for at påvirke din chef til at give dig en lønstigning er langt bedre uden for forhandlingslokalet end indenfor. Det er derfor en god idé, at du løbende gør din chef opmærksom på de resultater, du opnår i hverdagen.
Det er ligeledes en god idé, hvis du i god tid inden lønsamtalen forbereder din chef på dine forventninger. Du kan f.eks. give chefen det materiale eller den statistik, du gerne vil have, I tager udgangspunkt i til forhandlingen.
Du kan også, i god tid inden lønsamtalen, gøre din chef opmærksom på, at du som et led i forberedelserne har undersøgt en bestemt statistik, og at du også gerne vil drøfte evt. bestemte opgaver og/eller resultater, du har opnået. På den måde får du sendt et signal om, at du har forventninger til en reel lønforhandling.
Vær vedholden og nysgerrig
Vær forberedt på, at en lønforhandling ofte vil starte med et nej. Det er vigtigt, at du ikke lader det slå dig ud. I stedet bør du stille mange spørgsmål til, hvad du kan gøre for, at du på sigt kan få mere i løn. Hvis du ved, hvad din leder lægger vægt på, er du mere opmærksom på evt. åbninger, der kan vise sig under samtalen.
Tænk i alternativer
Hvis det ikke er muligt at få en lønstigning, er der også andre emner, der kan indgås aftaler om.
For eksempel:
- Frihed
- Fri bil
- Fri telefon
- Fri avis
- Diverse kontingenter/abonnementer
- Øvrige personalegoder, IT-udstyr m.v.
Brug Finansforbundet lønberegner til at se, hvad du kan kræve i løn, og se, hvordan din løn er i forhold til andre ansatte med den samme profil som dig.