15-09-2015 |  Berit Villadsen

Sydbank fyrer 23 medarbejdere

Dit job bliver erstattet af en ATM-automat. Det var mere eller mindre beskeden til 23 fyrede Sydbank-medarbejdere. Selvom de fyrede tre måneder tidligere var blevet advaret om jobbortfaldet, kom den endelige fyreseddel den 10. september alligevel som et chok for flere.

Frustrationer, overraskelse og undren. Det var nogle af reaktionerne blandt de 23 fyrede Sydbank-medarbejdere. En håndfuld af de fyrede var mandlige bankbetjente, men størstedelen var kundemedarbejdere med kassebetjening, fortrinsvis kvinder i alderen 50-60 år.

Fyresedlen faldt den 10. september, men allerede den 2. juni blev medarbejderne varslet om, at deres job ville bortfalde som følge af, at Sydbank fra efteråret og frem til årsskiftet skulle indføre en ny ATM-løsning i banken. En kontantløsning som skulle gøre det muligt for kunderne at indbetale og modtage penge i bankautomaten. Men selvom medarbejderne var blevet varslet om et jobbortfald, kom fyringen alligevel som et chok for flere.

"Folk bliver overrasket, når de bliver fyret. Uanset om de har fået en advarsel tidligere om, at deres job vil bortfalde. En fyreseddel taler til følelserne. Og nogen har nok også tænkt. Det løser sig nok. De bliver så ramt den dag, fyringen sker", siger Jarl Oxlund, formand for Sydbank Kreds.

Varslingsperiode frustrerede medarbejderne

Ifølge Jarl Oxlund håbede Sydbank, at den tidlige advarsel om jobbortfald ville gøre, at flere medarbejderne på egen hånd ville søge jobalternativer. Det har imidlertid ikke været resultatet af initiativet. Tilbagemeldingen fra de berørte medarbejdere har tværtimod været frustrerede medarbejdere.

"Et flertal af medarbejderne oplevede den tidlige advarsel som voldsom ubehagelig. De vidste hverken om de var købt eller solgt, og nogen ville i bakspejlet hellere have haft klar besked fra begyndelsen. Kredsen var i forvejen skeptisk over for brugen af en tidlig varsling, men kredsen accepterede fremgangsmåden i en positiv forventning om at et antal af de nu fyrede medarbejdere blev omplaceret. Det kan vi imidlertid konstatere ikke er sket, vi fraråder derfor banken at benytte en tidlig varsling en anden gang", siger Jarl Oxlund, formand for Sydbank Kreds.

Ifølge kredsformanden er fyresedlerne fordelt blandt medarbejdere over hele landet, men Vestjylland er særlig hårdt ramt. Det skyldes ifølge Jarl Oxlund blandt andet, at Vestjylland historisk set har mange afdelinger sammenlignet med resten af landet.

Fyringsbegrundelse af bankbetjente undrer

Sydbank har siden finanskrisen løbende reduceret i antallet af medarbejdere, og ifølge Jarl Oxlund er ledelsens udmelding, at medarbejderne også skal forvente reduktioner i de kommende år.

Kredsformanden undrer sig imidlertid over ledelsen begrundelse for fyringerne blandt bankens bankbetjente, som også blev fyret med begrundelsen ændringer i bankens kontanthåndtering.

"Vi blander os normalt ikke i ledelsesretten, men i begrundelsen for fyringerne af bankbetjentene synes vi, at det virker lidt uigennemtænkt, fordi de fleste af vores bankbetjente faktisk har meget lidt med kontanter at gøre. De udfører i stedet for viceværtfunktioner i vores bankhuse. Vi har derfor stillet spørgsmålstegn ved bankens begrundelse og kigger på sagen. For hvem skal nu løse ejendomsopgaverne", spørger Jarl Oxlund.