I starten af 1500-tallet fik den polske astronom Nicolaus Kopernikus til opgave at fastlægge påsken på baggrund af observationer af blandt andet planeter. Han regnede på det igen og igen, men kunne absolut ikke få det til at hænge sammen. Lige indtil han gjorde solen og ikke jorden til centrum af universet.
Når Bent Dalager, som er Managing Director for Financial Services i den nordiske del af konsulentfirmaet Accenture, skal forklare bankernes forsøg på at regne deres kunder ud, henviser han ofte til Kopernikus' forsøg på at regne påsken ud.
"Bankerne ser sig selv som centrum. De kigger ud på kunderne og tænker på, hvordan de kan dække dem med diverse bankprodukter. Men for kunderne er bankerne bare små planeter i et univers blandt en masse andre planeter. Og mange af de andre planeter er meget vigtigere i deres hverdag", siger Bent Dalager.
Den betragtning deler Jesper Bo Jensen, som er direktør i Fremforsk, Center for Fremtidsforskning.
"Blandt andet er smartphones meget vigtigere end banken, og det forstår sektoren ikke. Den tror, at sektoren er vigtigst", siger Jesper Bo Jensen.
Teknologi ændrer forretningsmodellen
Ifølge både Bent Dalager og Jesper Bo Jensen skal bankerne i stedet se på sig selv fra kundernes perspektiv. De skal kigge indad og regne ud, hvornår de er relevante for deres kunder. Det er en af løsningerne på den situation, hvor musikbranchen ifølge Jesper Bo Jensen befandt sig i 90'erne, og hvor filmbranchen, men også finanssektoren befinder sig i dag.
I musikindustrien var man overbevist om, at cd'en var kommet for at blive, men man blev i stedet taget på sengen af onlineprogrammet Napster allerede tilbage i 1999. Napster blev lanceret som en platform med mulighed for at dele MP3-filer mellem hinanden. Et program, der siges at være forløberen til iTunes.
Senere har en tjeneste som Spotify fulgt trop. Samme skæbne har dvd'en lidt, nu hvor Netflix og HBO yder samme service, som Blockbusters dvd-kartotek tidligere stod for, og til langt billigere priser.
Det kaldes "digital disruption". Begrebet dækker over den forandring, der sker, når nye digitale teknologier og forretningsmodeller påvirker dét, forbrugeren får ud af at købe noget på et allerede eksisterende marked. Netflix har for eksempel påvirket forbrugeren, i forhold til om det kan betale sig at leje dvd'er i Blockbuster.
Relevante og værdiskabende servicer
Den samme udfordring møder nu bankerne.
"Teknologien er ved at ændre måden, hvorpå man laver forretning. Det har man set ske i andre brancher med blandt andet Netflix og Über. Det betyder også i finanssektoren, at man skal ændre måden, man leverer finansielle servicer på", siger Anders Pall Skött, seniorkonsulent i CFIR, Copenhagen Fintech Innovation and Research.
De finansielle virksomheders største konkurrenter i fremtiden er ikke nødvendigvis dem, de plejer at se som konkurrenter. Det kan være Google og Apple, men også virksomheder, der endnu ikke har set dagens lys, mener Anders Pall Skött.
"Vinderne bliver de virksomheder, der kan tilbyde relevante og værdiskabende servicer og er i stand til at være der, hvor kunden er", siger Anders Pall Skött.
Et eksempel på den nye konkurrence er blandt andet Google og Apples betalingsløsninger, Android Pay og Apple Pay, som ligesom MobilePay er apps til din smartphone. Men at de to virksomheder drager kiler ind i betalingsbranchen, skyldes ikke nødvendigvis, at de nu har fået lyst til at drive bankvirksomhed.
"Det er ikke nødvendigvis interessant for dem at være en del af betalingsbranchen. Det interessante for dem er at gøre det nemmere for forbrugeren at købe deres produkter", siger Bent Dalager.
Bankerne må ikke blive "showrooms"
Ifølge Bent Dalager vil flere og flere spørge sig selv, om de overhovedet behøver at have en bank. Af samme grund mener han også, at bankerne skal lægge fokus et andet sted end på betalingsløsningerne.
"Bankerne kan i stedet sælge sikkerhed. Det er stadig sådan, at langt de fleste hellere vil have deres penge stående i en bank end i en virksomhed som Google. Den anden ting, de kan sælge, er viden om komplekse bankprodukter. De kan sælge rådgivning", siger Bent Dalager.
Problemet med rådgivningen er, at det samtidig også er en finansiel ydelse. I banken har kunden mulighed for at få råd om diverse lån til boligkøb, men når rådgivningsseancen er overstået, er det ikke sikkert, at kunden tager lånet netop der.
"Bankerne risikerer at blive showrooms, som blot vejleder og viser ydelser frem. Højst sandsynligt går kunden ud for at konferere med sin mobiltelefon. Den fortæller måske, at det fordelagtige lån er billigere hos en anden bank end kundens egen, og så tager kunden lånet der i stedet", siger Bent Dalager.
Anders Pall Skött mener, at anvendelse af nye teknologier som for eksempel Big Data er med til at udvikle helt nye rådgivningsløsninger, der kan leve op til kundernes nye forventninger og på den måde opfylde kundens behov.
"Kundernes adfærd og forventninger har ændret sig markant de seneste år. De vil have adgang til finansielle servicer hele døgnet og forventer, at rådgivningen er opdateret og tilpasset deres individuelle behov", siger Anders Pall Skött.
Data er nøglen til succes
Ud over sikkerhed og rådgivning er der en tredje knap, bankerne kan skrue på, for at blive i kapløbet om kunderne i den finansielle sektor.
Mange it-virksomheder og også detailsektoren har ifølge Bente Dalager længe benyttet sig af den store mængde data, de har på forbrugerne. Både for at optimere deres produkter, men også for at sælge mest muligt.
Target er et eksempel på en virksomhed, hvor dataanalyse har givet overskud på bundlinjen. Target er et lavprisvarehus, der sælger både mad, tøj, sko og så videre og er placeret flere steder i hele USA, og de er kendt for at bruge kundedata i deres forretningsmodel. Hos Target formåede statistiker Andrew Pole nemlig at analysere sig frem til, hvornår Targets kvindelige kunder var gravide.
Alle Targets kunder har et gæste-ID-nummer, som er koblet på deres kortnummer, navn eller e-mailadresse. De informationer giver en enorm mængde data at analysere på. Pole kiggede på købsdata for alle de kvinder, der tidligere havde tilmeldt sig Targets babyregistrering, og han fandt ud af, at kvinder blandt andet i begyndelsen af deres graviditet køber lotion uden parfume.
På baggrund af en masse data har Target derfor nu en klar fornemmelse af, hvornår deres kvindelige kunder er gravide. De data giver dem mulighed for at tilbyde de gravide kvinder individuelle tilbud uden overhovedet at spørge, om behovet er der.
New York Times' journalist Charles Duhigg mente faktisk, at stigningen i Targets indtægter (44 milliarder dollars i 2002, da Andrew Pole blev hyret, til 67 milliarder dollars i 2010) er en direkte gevinst af Poles forsøg på at indhegne de gravide kunder, inden konkurrenterne fik fat i dem.
Den analyse af data skal bankerne også være bedre til at lave, mener Jesper Bo Jensen.
"Bankerne skal lære at tracke, hvornår deres kunder har behov for finansielle ydelser. De skal for eksempel kunne tracke, hvornår en kunde har et barn, der skal have en lønkonto, eller hvornår kunden skal låne penge til første boligkøb", siger Jesper Bo Jensen.
Ikke alene skal de analysere på de data, de allerede har selv, men endnu vigtigere på de data, de ikke har selv, mener Bent Dalager.
"Det er ikke nok blot at se indad. Bankerne skal vende blikket ud og bruge de sociale netværk til at finde ud af, hvor kunden befinder sig lige nu, og dermed også hvilke finansielle behov kunden har", siger Bente Dalager.
Den loyale forbruger
Ud over dataanalyse er det ifølge Bent Dalager vigtigt for bankerne at skabe loyalitet mellem dem og brugerne. Et eksempel på det er det nye amerikanske site Robinhood.com. Sitet tilbyder handel med aktier, og det er der i princippet ikke noget nyt i. Det nye er, at de gør det gratis. Det er en kæmpe udfordring for dem, der tidligere har tjent en helvedes masse penge på aktiehandel. Endnu en gang er det digital disruption.
Det er den nye forretningsmodel, mener Bent Dalager. Som virksomhed skal man skaffe en masse brugere, der bliver afhængige af et produkt eller en platform, virksomheden tilbyder, for derefter at begynde at tjene penge på brugerne. MobilePay og Facebook er eksempler på den type platforme.
"Det er dog stadig svært for nogle af bankcheferne at forstå, og de er ikke glade for det", siger Bent Dalager.
Ofte vil direktøren gerne have en færdig business case på bordet, inden man trykker på startknappen. Den forretningsmodel er udfordret i en digital verden, hvor digitale færdigheder og business casen ofte opbygges ved at eksperimentere og afprøve nye tiltag løbende i små bidder, mener han.
"Udfordringen for den finansielle sektor er derfor at skabe en loyal brugerskare, som har brug for sektoren enten direkte eller indirekte. Den loyalitet skabes bedst gennem skræddersyede servicer og produkter, som matcher kundernes individuelle behov og præferencer", siger Bent Dalager.
Banken skal lette hverdagen
Bent Dalager mener derfor, at bankerne skal være en del af et økosystem og indgå i partnerskaber med virksomheder, der betyder mere for forbrugeren, end banken gør. Han kalder det "hverdagens bank".
Et eksempel kan være, at du i din bank har forhørt dig omkring pensionsordninger, og fordi banken har en aftale med Starbucks og via dataanalyse er klar over, at du ofte benytter dig af Starbucks på vej til arbejde, får du din næste kaffe gratis.
"Det kan betyde, at du gerne vil være kunde i netop den bank. Ikke fordi banken er super interessant, men fordi den bidrager til at lette din hverdag og tilbyder ting, som er relevante for netop dig. Banken kan ved at opfylde den enkeltes behov således blive vigtig for kunden, samtidig med at den tjener penge på det", siger Bent Dalager.
Det er derfor essentielt for den finansielle sektors overlevelse, at bankerne vender blikket udad. Fokus skal væk fra bankerne selv, og i stedet skal kundernes ønsker og behov prioriteres højest. Ellers bliver de overhalet af virksomheder, der er vant til, at kunden er førsteprioritet.
Nye elever i betalingsklassen
Flere store it-virksomheder har lanceret deres egne betalingsapps. Ligesom Danske Bank har skabt MobilePay. Med NFC-teknologi er det nu muligt for forbrugeren blot at holde sin smartphone hen over en betalingsterminal, og så er transaktionen gennemført. Hvis man altså har Apple Pay, Android Pay eller en af de mange andre betalingsapps installeret på sin telefon. Disse apps er dog endnu ikke mulige at benytte sig af i Danmark. Men det bliver de måske snart.
Deleøkonomien kommer til finanssektoren
P2P står for peer-to-peer, som står for person to person. Nye sites på nettet står specifikt for at formidle lån med lave renter mellem personer, der enten har penge, de vil låne ud, eller har et behov, som kræver et lån. Det gælder for eksempel det engelske lending-site Zopa. Også den tyske onlinebank Fidor Bank har sit eget lending-site, der formidler P2P-lån. Deleøkonomien er derfor også nået til finanssektoren.