Magasinet Finans

Fintech – fremtidens finansielle arbejdspladser?

På verdensplan blev der investeret omkring 12.2 milliarder dollars i Fintech i 2014, og også herhjemme har Fintech fået ben at gå på med blandt andre Finansforbundet i spidsen. Læs også om de første beboere i Finansforbundets fintech-laboratorium, og om den kæmpe Fintech-vækst, som London oplever lige nu.

PIONERERNE

Iværksætterne Simon Ousager, Julian Hansen, Thomas Orloff og Frederik Grothe-Møller er de første beboere i Finansforbundets fintech-laboratorium for udklækningen af fremtidige finansielle virksomheder. Ved hjælp af blockchain-teknologi er de i gang med at udvikle et billetvalideringssystem.

Finansforbundet huser nu officielt sin første fintech-startupvirksomhed. Fredag den 18. september rykkede fintech-iværksættergruppen Last Move ind i forbundets hus. Gruppen vandt iværksætterkonkurrencen Startup Weekend Finance, som blev afholdt i Finansforbundet tilbage i maj måned, på en ide om at udvikle et billetsystem, der ved hjælp af blockchainteknologi skal sikre valideringen af billetter, der skifter ejermand.

CFIR (Copenhagen Fintech Innovation and Research) og Finansforbundet stod bag Startup Weekend Finance og har siden haft en dialog med Last Move om at kickstarte et fintech-laboratorium i Finansforbundet, som skal udklække finansielle iværksættervirksomheder, der udvikler fremtidens digitale løsninger. De fire fyre i startupvirksomheden Last Move har alle et arbejde eller et studium, som de plejer ved siden af billetvalideringsprojektet. Fælles for dem er, at de deler en passion for blockchainteknologi 

"Startupmiljøet omkring blockchainteknologien i Danmark er meget lille. Det kan tælles på to hænder, hvor mange små iværksættere der arbejder med det i København. Så professionel sparring omkring lige præcis blockchainvirksomheder er utrolig svært at finde i Danmark, og det er også noget af det, vi håber, vi kan skabe ved at flytte ind i Finansforbundet. Bare det, at vi kan sidde i samme rum og sparre med hinanden, betyder rigtig meget", siger 29-årige Simon Ousager, der til daglig underviser i blockchainteknologi.

Drømmer om Danmark som fintech-foregangsland

Ud over Simon Ousager tæller Last Move tre andre unge fyre med hver sin baggrund. Julian Hansen er programmør, Thomas Orloff har en finansiel baggrund, og Fredrik Grothe-Møller er økonomistuderende på Københavns Universitet og har en bitcoinvekselervirksomhed ved siden af. Og de har store forventninger til deres nye bolig.

 

"Vi synes, Finansforbundet har de perfekte rammer for at starte et startupkollektiv op midt i hjertet af finanssektoren. Vi håber, vi kan skabe noget forandring og bidrage med noget diversitet til sektoren.

 

Vi ser gerne, at Danmark er et foregangsland for fintech-iværksættere og laver en god, fornuftig regulering, som giver iværksættere som os mulighed for at udforske nye teknologier, men samtidig også tilfredsstiller de behov, der er for finansielle tjenester", siger 27-årige Fredrik Grothe-Møller og fortsætter:

"Vi synes derfor, det kunne være interessant at se, hvad der kunne opstå af synergieffekter, hvis vi sad i Finansforbundet, et hus, hvor der også er ressourcer, som kan hjælpe os med at komme i kontakt med lovgivere og myndigheder. Regulering er klart en af de største udfordringer, vi står med som fintech-iværksættere", siger Fredrik Grothe-Møller.

 

Blockchainteknologi fungerer ligesom en bankbog

Blockchainteknologien kan godt være lidt kompliceret at forstå for den menige mand. Men for bankfolk burde teknologien faktisk være ligetil at forstå. Den har nemlig mange ligheder med den hedengangne bankbog. Blockchainteknologi er en database, der indeholder oplysninger om transaktioner. Hver transaktion bliver noteret i databasen linje for linje, og det er ikke muligt at gå ind at ændre en transaktion.

For Last Move er det en vigtig egenskab. Det gør nemlig virksomheden i stand til at garantere en sikker handel med billetter og undgå snyd med falske billetter og billetter, der bliver handlet to gange. Hver enkelt billethandel bliver noteret i databasen. Hvis handlen skal gå tilbage, foretager Last Move en modsatrettet transaktion. Og Last Move har store forventninger til projektet.

"I Danmark er der ikke forfærdelig meget snyd med billetter, men det er der på det britiske marked. Og markedet for billetter er generelt stort. I Last Move har vi lige nu den bedste billetløsning, der findes i Danmark og muligvis i hele verden. Det er langt foran, hvad andre billettjenester kan tilbyde. Vi kan se, at det virker. Nu skal vi så bevise over for andre, at det virker, og få funding til projektet. Vi har i øjeblikket en dialog med en eventarrangør, som vi håber på vil gå ind i projektet, og så ligger der efterfølgende en masse hårdt arbejde med at færdigudvikle billetsystemet", siger Simon Ousager.

Billetvalideringssystemet er stadig på prototypestadiet. Men hvis alt går som forventet, regner iværksættergruppen med at have et simpelt produkt klar til brug inden nytår, hvor deres boligaftale med Finansforbundet også udløber.

 

Stort potentiale i blockchainteknologi

Ifølge Fredrik Grothe-Møller og Simon Ousager er der en stigende efterspørgsel efter viden om blockchainteknologi især i den britiske finanssektor, hvor flere af de store banker investerer mere og mere i fintech og ikke mindst i blockchainteknologi. Så langt er vi ikke nået herhjemme, men blockchainteknologien rummer ifølge de to iværksættere et utal af muligheder for at sikre fremtidige finansielle servicer og ydelser. De muligheder er Last Move godt i gang med at undersøge.

 

"Vi forsøger hele tiden at tænke ud af boksen og tænke, hvordan vi kan bruge blockchainteknologien inden for mange forskellige felter. For os er blockchainteknologi en ny teknologisk platform, vi slet ikke er færdige med at udforske endnu", siger Fredrik Grothe-Møller.

 

"Vi har selvfølgelig ambitioner om at tage teknologien videre. Det behøver ikke kun at være billetter, man handler. Det kan være alle ting. Det kunne også være spil, musik, film. Alt det, der eksisterer digitalt eller kan repræsenteres digitalt. Det kunne for eksempel også være ejendomme. Der ville ikke være noget problem i at lave et tinglysningssystem eller en aktiehandel på præcis samme teknologiplatform, som vi sidder og arbejder på", siger Simon Ousager.

​    

Finansforbundet, Københavns Kommune, Finansrådet, Saxo Bank, Nets, Djøf, CFIR, BEC og Tryg arbejder sammen for at gøre København til Nordens førende arnested for fintech.

Visionen er klar: København skal være Nordens førende fintech-centrum. Og det bærer titlen også præg af på det analyseprojekt, konsulentbureauerne Oxford Research og Venture Scout foretager for Finansforbundet, Københavns Kommune, Finansrådet, Saxo Bank, Nets, DJØF, CFIR, BEC og Tryg.

Undersøgelsen "København som Nordisk Fintech Centrum" forventes færdig i første halvdel af december måned, og den skal i korte træk undersøge og tage temperaturen på Københavns vækstmuligheder inden for fintech-området for etablerede virksomheder og startups.

 

Tiden er inde til handling

En af interessenterne i analyseprojektet er Københavns Kommune.

"Lige nu har vi en unik mulighed for at sætte København og dermed Danmark på det globale finansielle verdenskort. Stockholm og andre byer har stigende opmærksomhed på emnet, men hvis vi handler nu, kan vi stadig sætte os på fintech i Norden", siger beskæftigelses- og integrationsminister i Københavns Kommune Anna Mee Allerslev (R).

 

Ashley Ian Latham, CIO, Saxo Bank

"Hvis København kunne lykkes med at blive en rigtig fintech-hub, som tiltrækker toptalent og startups inden for fintech-sektoren, ville det kunne bidrage til at skabe vækst og job", supplerer Carsten Kølbek, der er medstifter af Londonbaserede Rainmaking Loft, der fungerer som væksthus for startups i Europas førende fintech-miljø.

"Der er en vækst i antallet af fintech-startups, og flere store spillere i branchen begynder så småt at sætte diverse initiativer i gang, som kan hjælpe iværksætterne. Hvis branchen agerer hurtigt og ambitiøst, er det muligt for København at blive den førende hub for fintech i Norden", siger Carsten Kølbek.

 

Arbejdspladserne kommer ikke af sig selv

På baggrund af den gennemførte temperaturmåling skal analysen til sidst komme med bud på, hvad man kan gøre for at styrke fintech i København og Danmark. Dermed skal analysen blive en katalysator for igangsætningen af en række initiativer, der kan sikre vækst og arbejdspladser i finanssektoren. For Finansforbundet er netop vækst og ikke mindst arbejdspladser selvsagt naturligt at arbejde for.

"Gennem længere tid er mange af vores medlemmer blevet fyret, og det har været frustrerende at opleve. Vi er samtidig kommet til en erkendelse af, at verden drejer sig på en sådan måde, at det er svært at undgå, at der kommer fyringer. Da vi ikke kan undgå det, må vi i højere grad sikre, at vores medlemmer får et godt arbejdsliv", siger Finansforbundets formand, Kent Petersen.

"Det gør vi via to spor. Det ene er Worklife Investment, hvor vi vil sikre, at medlemmerne har kompetencer, der gør, at de altid er attraktive for arbejdsgiverne. Det andet er ved at sikre, at der er nogle job, de kan påtage sig. Da der for tiden ikke bliver skabt særlig mange nye job inden for det, vi kalder den traditionelle sektor, må man se på, hvor det så sker", siger han. 

 

Fagbevægelsen tager teten

Vender man blikket mod London, er der et stærkt miljø og et stort jobboom inden for fintech, der fungerer som et eksempel, man gerne vil efterfølge.

"Da der ikke var andre, der tog teten og begyndte at arbejde struktureret med, hvordan man kan skabe et miljø for, at det område også kan skabe jobudvikling og vækst i den finansielle sektor i Danmark, ja, så blev det Finansforbundet", siger Kent Petersen.

 

Carsten Kølbek, medstifter af Rainmaking Loft

"Jeg er stolt over, at vi er blevet iværksættere, i den forstand at vi har taget initiativ til at skabe et rum for andre iværksættere. Det håber jeg bliver trendsættende, for det er en udmærket dokumentation for, at fagbevægelsen også har en opgave i at skubbe til udviklingen", forklarer formanden med henvisning til startupvirksomheden Last Move, der er flyttet ind i Finansforbundets hus.

 

Stærk infrastruktur er et godt grundlag

Sammenlignet med andre byer har København en højt udviklet digital infrastruktur, en digitaliseringsparat befolkning og førende uddannelser, mener Anna Mee Allerslev.

"Det skal vi udnytte. Vi er gode til at samarbejde og har en banksektor, it-sektor og offentlig sektor, som har været gode til at omstille sig med eksempelvis NemID, netbank og MobilePay. Jeg glad for disse styrker, men der er ikke tid til at hvile på laurbærrene", siger hun.

Ashley Ian Latham, der er CIO i Saxo Bank, stammer fra Australien. Selvom han har boet og arbejdet en del år i Danmark, mener han, at han stadig kan se situationen udefra, og han bakker borgmesteren op.

"Danmark har en stærk finansiel infrastruktur – også mere stærk end Londons. Tænk bare på dankortet og straksclearing, som begge er ret unikke. MobilePay er for eksempel ikke noget specielt revolutionerende rent teknologisk, men fordi det bygger oven på den finansielle infrastruktur, har det været nemt at lave en meget brugervenlig løsning", siger han

"Derudover har Danmark den styrke, at det private og uddannelsesinstitutionerne arbejder godt sammen. Hvis du kan bringe uddannelsesinstitutionerne ind i arbejdet, får du nyhederne med. Ved at bringe en masse kompetencer og baggrunde i spil, kan man skabe noget nyt", fortæller Ashley Ian Latham.

 

Udfordres af Stockholm

Selvom der er optimisme at hente fra flere kanter, kan formanden for Dansk Iværksætterforening, Christian Walther Øyrabø, godt frygte, at det ikke bliver så ligetil at trække i den nordeuropæiske fintech-førertrøje.

"Risikoen for, at vi ikke bliver Nordens fintech-centrum, er stor, for Stockholm har et godt udgangspunkt. Stockholm har et marked, hvor der har været 60 børsnoteringer, og vi har haft én. Så vi kan risikere at stå med en tabersag om noget tid. Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at det lykkes. Men vi har en kæmpestor klods om benet, der hedder Christiansborg, og det virker lidt, som om finanssektoren er tilbageholdende med at gå hårdt til politikerne".

 

Kent Petersen, formand for Finansforbundet

"Man kan ikke vinde, når man samtidig har et overnervøst finanstilsyn. Det kan jeg ikke se. På selve det innovative område er vi helt med. Der kunne vi sagtens være førende, for de mennesker, jeg møder i fintech-miljøet, er virkelig dygtige, så det er ikke innovationskraften, der mangler. Men det er jo et meget reguleret område. Det er det, der er problemet med fintech. Samtidig skal man give privatpersoner, virksomheder og investorer et incitament til at få deres penge ud at arbejde, hvis det skal lykkes", påpeger Christian Walther Øyrabø.

 

Mangfoldig gruppe

Feltet af bidragydere til analyseprojektet er markant, hvilket matcher håbet om at skabe et nordeuropæisk fintech-centrum.

"Det fortæller mig klart og tydeligt, at det er noget, som alle har en interesse i, men som alle også har et lidt diffust forhold til, hvordan man kommer i gang med. Der er ikke nogen tvivl om, at en af udfordringerne er, at de fleste virksomheder allerhelst vil lave noget inden for egen virksomhed. Men det er også et billede af, at de har en erkendelse af, at de er nødt til at se sig selv i et lidt større perspektiv og lidt større fællesskab, hvis det her skal have tilstrækkelig volumen til, at vi faktisk også får produkter og projekter ud af det, som genererer noget godt for arvtagere og samfund", siger Kent Petersen.

Saxo Bank har i nogle kredse et image af at være lidt af en enspænder i sektoren. Alligevel har banken i dette tilfælde valgt at være en del af et fællesskab. 

"Vi er med i den her proces, fordi vi ikke tror på, at alle sandheder og ideer kan findes i Saxo Bank eller i en enkelt virksomhed generelt. Vi har ganske enkelt ikke alle svar, og derfor er det vigtigt at samarbejde med andre om udviklingen", siger Ashley Ian Latham, der ikke vil stå tilbage med korslagte arme og vente på, at udviklingen passerer forbi. 

"Nu er jeg surfer, og jeg plejer at bruge det eksempel, at du har to valg, når du står nede på stranden ved de store bølger: Du kan prøve at stå stille eller ride på bølgen. Jeg er overbevist om, at du får mere sjov og succes ud af at ride på bølgen, end hvis du står stille. Det her er en bølge af innovation, teknologi og udvikling, og hvis du tror, at du kan stå alene og stille i det, der sker nu, tror jeg ikke på, at du får succes".

 

VOLDSOM VÆKST

På verdensplan blev der investeret omkring 12,2 milliarder dollars i fintech i 2014. Det var en tredobling i forhold til år 2013, hvor investeringerne i fintech løb op i 4,05 milliarder dollars.

 

ALTERNATIV REGULERING

I Storbritannien har man skabt flere incitamenter til at understøtte iværksættermiljøet. Blandt andet ordningen SEIS, hvor man som investor kan investere op til 100.000 pund om året i en startupvirksomhed og få et skattefradrag på 50 procent. Bliver virksomheden en succes, og man får en gevinst ved salg af sine aktier, er fortjenesten skattefri.

En delegation af danske finansfolk med visioner om at sætte København på det internationale fintech-landkort drog til London den 10.-11. september for at hente inspiration fra verdens førende fintech-centrum

Med maksimalt en meter mellem sig sidder iværksætterne ved skriveborde foran computere og skriver, programmerer og kommunikerer om de forretningsprojekter, de drømmer om kan føre til et bæredygtigt firma med flere job og fortjeneste til dem selv. Stedet er International House tæt på Tower i London, hvor Rainmaking Lofts accelerator med lige nu 45 startupvirksomheder (med i alt cirka 250 iværksættere) holder til.

Carsten Kølbek, grundlægger af Rainmaking Loft, fortæller de besøgende repræsentanter fra den danske finanssektor om, hvordan Rainmaking Loft er blevet en af verdens førende fødselshjælpere for iværksættere ved at skabe et kreativt innovationsmiljø med fornuftige økonomiske betingelser.

Rainmaking Lofts inkubationsmiljø er blot et af mange i London. Level39 i Canary Wharf og Barclays accelerator i Whitechapel er to andre, som de danske finansfolk ser nærmere på.

 

London

"Der er stor fokus på fintech-udviklingen, og der investeres milliarder af kroner i nye forretningsidéer i London. Det kan vi lige nu ikke hamle op med herhjemme. Men besøgene gav os ekstra næring til vores ambition om at udvikle København til Nordens førende fintech-centrum", siger Finansforbundets formand, Kent Petersen, om studieturen, hvor Saxo Bank, BEC, Nets, Nordea, CFIR og Finansrådet også var repræsenteret.

 

100.000 nye job i 2020

Londons borgmester, Boris Johnson, indså for flere år siden, hvilket kæmpemæssigt vækstpotentiale der er i fintech-sektoren. På nuværende tidspunkt giver fintech Storbritannien årlige indtægter på over 200 milliarder kroner og beskæftiger 135.000 mennesker (hovedparten i London), og frem mod 2020 forventer interesseorganisationen Innovate Finance at øge antallet af fintech-job med 100.000.

"Siden vi blev etableret i august sidste år, er antallet af medlemsvirksomheder og organisationer vokset fra 50 til 130, vi har gode kontakter til regeringen og politikere fra alle partier, og vi har stærke forbindelser til universiteterne, som leverer kandidater til startupvirksomhederne", forklarer Georgia Hanias, Head of Global Communications i Innovate Finance.

City of London er Innovate Finances hovedsponsor, og blandt medlemmerne er både de store banker og en lang række iværksættervirksomheder. Innovate Finance er med andre ord en betydelig spiller i bestræbelserne for at få fintech på landkortet. Fredag den 13. november rykker organisationen til Oslo for at holde et nordisk fintech-seminar i samarbejde med Swedbank.
"Vi har ingen historie at fortælle, hvis vores medlemmer ikke har historier at fortælle", siger Georgia Hanias.

Men alle nye fintech-virksomheder har en god historie at fortælle. Delegationen af danske finansfolk møder eksempelvis Catherine Wines, CEO i WorldRemit – et af Storbritanniens hastigt voksende fintech-firmaer. WorldRemit er en slags onlineversion af Western Union, der tilbyder migranter nem og hurtig overførsel af penge til familie i hjemlandet via nettet.

"Bankerne er desværre ikke så glade for os", siger Catherine Wines, hvilket måske kan hænge sammen med, at WorldRemit ikke er underlagt den samme regulering som bankerne.

De britiske myndigheders støtte til fintech-sektoren har stor betydning for, at London er verdens førende centrum for fintech. De gode rammevilkår understreges af, at Financial Conduct Authority (FCA) – finanstilsynet – i oktober 2014 etablerede et særligt Project Innovate, hvor embedsmænd rådgiver fintech-startups om, hvordan de skal navigere i forhold til love og regler.

"Vi regulerer 70.000 mindre virksomheder inden for finanssektoren, men i stedet for at køre en skrap autoritær stil over for fintech-startupvirksomhederne går vi i dialog med dem og støtter dem i forhold til at leve op til reglerne", siger Bob Ferguson fra FCA's Project Innovate og erkender, at de etablerede virksomheder kan føle sig forskelsbehandlet af myndighederne i forhold til de nye startups.