Hvis du er fraværende, og det ikke umiddelbart kan konstateres, hvornår du igen vil være fuldt arbejdsdygtig, bør der laves en skriftlig aftale. Aftalen skal beskrive, hvilke tiltag du og virksomheden aftaler for at sikre, at du igen kan arbejde, herunder hvilke skånebehov du har brug for.
Der skal være tale om en aftale, hvilket betyder, at både du og din arbejdsgiver skal have accepteret indholdet. Der er ikke mange holdepunkter i lovgivningen for, hvad mindstekravene er til aftalen.
I den skriftlige aftale kan indgå aftaler om omplacering, ændring af arbejdsopgaver, f.eks. mindre kundekontakt, nedsættelse af arbejdstiden, fleksibilitet omkring mødetider og øget brug af hjemmearbejde. Aftalen er et dokumentationskrav. Derfor vigtigt, at I løbende skriver alle tiltag ned.
Aftalen kan have form som et separat dokument eller som et tillæg til din ansættelsesaftale. Det afhænger af, om I indgår en aftale, der ændrer væsentligt på ansættelsesvilkårene, eller om der blot er tale om mindre væsentlige ændringer.
Overenskomstens sociale kapital bør anvendes, når medarbejder og virksomhed indgår en aftale, og virksomheden skal involvere den faglige repræsentant, når aftalen indgås.
Det er en god idé at gemme mødereferater, mails mv., så du kan dokumentere omfanget af de bestræbelser, der er gjort for, at du kan fortsætte i ustøttet beskæftigelse.