Du har begrænsede muligheder for at få udbetalt din pension inden du går på pension. Det væsentligste kriterium er, om du som medarbejder har opnået pensionsudbetalingsalderen, som indtræder fem år før folkepensionsalderen.
Handler det om en livsbetinget sum-udbetaling, kan den altid komme til udbetaling, når du når pensionsudbetalingsalderen.
Hvad angår kapitalpensionen eller aldersopsparingen kan en del udbetales én gang, når du opnår pensionsudbetalingsalderen. Får du udbetalt en del af kapitalpensionen, mens du fortsat arbejder, må beløbet ikke før afgift overstige din bruttoårsløn opgjort pr. seneste 1. januar. Handler det om aldersopsparing, må beløbet ikke overstige halvdelen af din bruttoårsløn opgjort pr. seneste 1. januar.
For alderspension i form af løbende ydelser (f.eks. ratepension eller livrente) skal du – så længe du er i et ansættelsesforhold – være gammel nok til at få folkepension, før du kan påbegynde udbetaling af hele pensionen. Er du på nedsat tid og har opnået pensionsudbetalingsalderen, så kan du vælge at få en forholdsmæssig del af disse pensionsordninger udbetalt svarende til din arbejdstidsnedsættelse. Det kræver dog, at du indbetalingerne til din pension er stoppet. Læs mere om dette under "Kan jeg stoppe pensionsindbetaling?". Men udbetalingen kan altså godt starte, selv om du vælger at fortsætte på arbejdsmarkedet.
Opfylder du ikke disse krav til din alder, skal du ansøge om dispensation til udbetaling, som kun gives i få tilfælde. Kontakt din tillidsmand eller kreds, hvis du vil vide mere om dine muligheder.