Din arbejdsgiver kan forlange forskellige former for erklæring som dokumentation for dit fravær. Du kan evt. kontakte din tillidsmand, hvis du har brug for rådgivning.
Det er din arbejdsgiver, der skal betale for den erklæring, som han eller hun beder om at få lavet. I praksis foregår det ofte på den måde, at du betaler lægen og senere får udgiften refunderet hos din arbejdsgiver.
Tro-og-love-erklæring
Hvis du er syg i mere end tre dage, men under 14 dage, kan din arbejdsgiver bede dig om en erklæring på tro og love som dokumentation for din sygdom, hvor du ganske enkelt skriver under på, at du er fraværende på grund af sygdom.
Varighedserklæring
Efter funktionærloven kan din arbejdsgiver kræve en varighedserklæring, hvis dit sygefravær varer mere end 14 dage. Det vil sige en erklæring om, hvor lang tid lægen forventer, at din sygdom vil vare.
Erklæringen kan udstedes af din egen læge eller af en specialist, du selv har valgt, hvis arbejdsgiveren forlanger, at erklæringen kommer fra en speciallæge. Ofte beder arbejdsgiver om at få erklæringen indenfor en bestemt frist. Det er vigtigt, du overholder denne frist. Hvis lægen har en venteliste, bør du kontakte flere speciallæger for at få en tid hurtigst muligt. Husk, det er vigtigt, at du kan dokumentere, at du har forsøgt at få en tid indenfor fristen.
Hvis du efter udløbet af varighedserklæringen stadig ikke er rask, skal din arbejdsgiver bede om en ny erklæring, da du ikke automatisk betragtes som rask efter erklæringens udløb.
Mulighedserklæring
Din arbejdsgiver kan også forlange en mulighedserklæring. Det kan han eller hun på et hvilket som helst tidspunkt i sygeforløbet, uanset om der er tale om kortvarig, gentaget eller langvarig sygdom.
Formålet med en mulighedserklæring er at fastholde dig i jobbet. Erklæringen bliver brugt i de situationer, hvor arbejdsgiveren efter dialog med dig er i tvivl om, hvilke hensyn virksomheden skal tage, for at du kan vende tilbage til arbejde på hel- eller deltid enten med de sædvanlige opgaver eller med tilpassede opgaver.
Din arbejdsgiver har ikke krav på at få oplyst diagnosen, men kan derimod få oplysninger om funktionsbegrænsninger i forhold til dit arbejde.
Første del af erklæringen udfyldes af dig og din arbejdsgiver i fællesskab. Det kan foregå ved en personlig samtale, hvor vi anbefaler, du tager din tillidsmand med til samtalen. Hvis du ikke er i stand til at møde på arbejdspladsen, kan samtalen holdes på neutral grund eller telefonisk. Føler du dig helt ude af stand til at deltage i samtalen med din arbejdsgiver, bør du altid tage din læge med på råd for at få en vurdering af, om du er for syg til at deltage.
Den anden del af erklæringen udfyldes efterfølgende af din læge. Lægen skal på baggrund af erklæringens første del (som du medbringer) og en samtale med dig tage stilling til mulighederne for, at du helt eller delvist kan genoptage arbejdet på de aftalte vilkår. Din læge har mulighed for at foreslå tilpasning af arbejdet og vurdere sygdommens varighed. Efter lægebesøget skal du indsende den udfyldte erklæring til din arbejdsgiver. Hvis din læge ikke er enig i de aftaler, du har lavet med din arbejdsgiver, er det lægens vurdering, der er den afgørende.
Friattest
Med mulighedserklæringens indtog udgår "den gamle helbredsoplysningsattest". Din arbejdsgiver kan dog godt kræve en skriftlig sygemelding, en såkaldt friattest, som din læge udarbejder.
En friattest er relevant, hvis du f.eks. er syg på den første feriedag, i en opsigelsesperiode, i en afskedigelsessituation, eller hvis du er for syg til at kunne deltage i en mulighedserklæringssamtale med din arbejdsgiver.